Jaap Bol

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Om inzicht te krijgen in al dat vrijwilligerswerk, worden er vragen gesteld door de vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam, Joke Karman. Deze keer weer telefonisch.

Uit de schaduw… Jaap Bol

1. Wie ben je?
Ik ben Jaap Bol. Ik ben getrouwd met Corine Beerepoot. Wij hebben twee kinderen Youri en Joyce. Corine en ik wonen in Warder. Samen met een poes, tien schapen en twee kippen. Ik ben 56 jaar. In Edam heb ik de LTS gevolgd. Na mijn militaire diensttijd ben ik gaan werken bij Vroom Funderingstechnieken in Oosthuizen. Daar werk ik nu dus al 35 jaar. Het is een groot bedrijf, zo’n 200 medewerkers. Toen ik daar kwam werken, werkten mijn vader, mijn ooms en mijn broer daar ook. Inmiddels werkt mijn zoon er ook. Ik startte als funderingsmedewerker onder de heistelling en nu ben ik kwaliteitscontroleur. En éen dag in de week ben ik daar leermeester voor de nieuwe medewerkers.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik kan niet stil zitten. Dat weet iedereen. Dan wordt je overal voor gevraagd. “We vragen Jaap Bol wel, want die zegt toch nooit nee”. Een buurman van vroeger waar ik heel vaak was en op zaterdag ook werkte, zat in het bestuur van de Sportkerk in Warder. Toen ik nog een jochie was, zei hij een keer: “Kom, Japie Bol, helpen”. Zo ging het, ik werd meegenomen en ik ben niet meer weggegaan. Daar doe ik nu zo’n 30 jaar vrijwilligerswerk, waarvan de laatste 12 jaar als voorzitter. Het is geen kerk meer, maar een sporthal. Ik denk dat het 45 jaar geleden van kerk tot sporthal werd gemaakt. Toen stond de kerk leeg. De kerk is gekocht en omgebouwd tot sportkerk. Het onderhoud kost uiteraard wel wat. Het schip is van ons, de toren is nog van de gemeente. De school gymt erin. Er werd gevolleybald. Er wordt nog yoga, en FreshBalance gegeven en er zit een schilders club in. De zaal is nog op bepaalde tijden te huur voor 13 euro per uur.

3. Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat brengt het je?
Tja, waarom doe je dat? Het is me met de paplepel ingegoten. Het hele dorp bestaat eigenlijk uit vrijwilligers. Alle verenigingen die er zijn, werken allemaal met vrijwilligers. Ik heb een neef Onno Haremaker, daar trek ik mijn hele leven al mee op. Wij zijn samen overal ingestapt, toneel, zwembad Warder en de sportkerk. Het zijn vaak dezelfde mensen die je terugziet bij vrijwilligerswerk. Het brengt een hoop gezelligheid mee, de besturen, de vrijwilligers, de feestjes. En het grasmaaien bij het zwembad en het snoeiwerk is leuk om te doen. Daar doe je het voor.

4. Wat is het belang van het vrijwilligerswerk dat jij doet?
Ik doe graag van alles. Het kan altijd wel even tussendoor. Daar maak ik tijd voor. Ik bedenk wel manieren om geld binnen te halen. Als wij het met elkaar niet meer zouden doen, dan zou de sportkerk als stichting niet kunnen blijven bestaan. Dan zou de gemeente het moeten onderhouden en in stand houden.

5. Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Aaf de Hoop met de volgende vraag: Jaap denk je dat in 2021 de jaarlijkse rommelmarkt voor de sporthal weer door kan gaan of hebben jullie een ander idee?
We hopen dat we volgend jaar in mei weer een rommelmarkt kunnen houden. Voor in de agenda’s: 15 mei 2021, 10.00 uur rommelmarkt in de sportkerk in Warder. Mocht dat niet kunnen, plan B wordt al gevormd in mijn hoofd. De mensen moeten tegen die tijd de krant maar goed in de gaten houden.
Door deze rommelmarkt kunnen wij onze eigen broek ophouden. Normaal halen we zo’n € 4.000,-
binnen met de jaarlijkse rommelmarkt. Afgelopen jaar kon dat dus niet doorgaan, net zoals de
kermis. Toen hebben we een optocht/ puzzeltocht georganiseerd. Iedereen zat in zijn eigen tuin en
wij kwamen langs met vragen. Ik liep met een houten bakkerskar. Ik had een maquette van de kerk
en die op de kar gezet. Daar konden de mensen geld in doneren. In totaal heb ik daarmee € 600,-
euro opgehaald. Mollen vangen doe ik ook. De vraag was: hoeveel mollen heb ik vorig jaar
gevangen?

6. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik nomineer Marco Ossebaar, hij is vrijwilliger bij de Reddingsbrigade in Warder. Van hem wil ik graag
weten: “Hebben jullie last van de dijkversterking? Hoe gaan jullie daarmee om?

Jaap zijn enthousiasme spat ervan af. Hij kan enthousiast vertellen over het vrijwilligerswerk. Maar ook over ‘grondgevormde palen van slappen beton’. Daar had ik echt nog nooit van gehoord. Joke Karman.

Heb je interesse in één van deze oproepjes of heb je een algemene vraag over vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - 21 december 2020)