Aaf de Hoop

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam, stelt een aantal vragen aan vrijwilligers. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen. Dit keer weer een telefonisch.

Uit de schaduw… Aaf de Hoop

1. Wie bent u?
Ik ben Aaf de Hoop, in 1947 ben ik in Egmond geboren. Na de huishoudschool heb ik in de huishouding in de psychiatrie in Duin en Bosch in Castricum gewerkt. Daar heb ik zalen schoongemaakt en in de keuken geholpen. Tot mijn trouwen aan toe. Toen ik trouwde met mijn man ben ik in Warder komen wonen, daar woon ik nu al 50 jaar. We hebben een dochter en een zoon. En ook een kleinzoon en een kleindochter. Bijna vijf jaar geleden is mijn man overleden.

2. Waar doet u vrijwilligerswerk hoe en bent u daar terecht gekomen?
Ik zorgde veel voor mijn moeder, die in Egmond aan den Hoef woonde. Na haar overlijden wilde ik wel vrijwilligerswerk gaan doen. Ik heb me aangemeld in het verzorgingshuis De Seevanck in Oosthuizen, maar daar hadden ze niemand nodig. Mijn zoon werkte in De Meermin in de keuken en hij wist dat ze daar wel vrijwilligers konden gebruiken. Ik heb daar in de dagopvang en met de Bingo geholpen. Toen vroegen ze in De Seevanck of ik daar vrijwilliger wilde worden. Toen ben ik een tijd in De Meermin èn in De Seevanck aan het werk geweest. In De Seevanck hielp ik met Jeu de Boulen en nu schenk ik koffie op de zondagochtend. Dit doe ik al zo’n jaar of 20 / 25. Nu in de Coronatijd help ik op dinsdagmiddag ook met activiteitenbegeleiding. En als het nodig is, dan kom ik, als ze bellen.

Maar u doet ook vrijwilligerswerk in het zwembad in Warder. Hoe kwam u daar terecht? Toen de kinderen groter werden, werd ik gevraagd om vrijwilligerswerk te doen in het zwembad. Ik doe dat toch ook al wel 20 of 25 jaar. In de zomers is het daar druk. Mijn man hielp daar ook altijd. Ik help daar in de kantine: koffie zetten, ijs verkopen, tosti’s maken. Afgelopen zomer is dat wel doorgegaan met van die schermen. Maar het is toch wel anders.

Ik ben ook vrijwilliger bij de Zonnebloem in Zeevang. Bij de kerk doe ik ook kerkwerk. Ze weten me altijd wel te vinden voor vrijwilligerswerk.

3. Waarom doet u vrijwilligerswerk? Wat brengt het u?
Ik vind het leuk. Dan ben ik onder de mensen. Het brengt me voldoening. Vooral het bezoekwerk van de Zonnebloem. Ik bezoek twee gasten. Dat doe ik één keer in de veertien dagen. Dan laat ik ze vertellen. Ik luister naar de mensen.

4. Wat is het belang van het vrijwilligerswerk dat u doet?
Als het zwembad geen vrijwilligers zou hebben, dan zou het dicht moeten. Het zwembad wordt niet gepacht, het wordt allemaal door vrijwilligers gerund.
Het zwembad Warder ligt achter de dijk. Er is daar een afgebakend stuk IJsselmeer. Het heeft ook een kinderbad voor de hele kleintjes. Er is een vrij nieuwe kantine met een mooi terras met banken en een grasveld. Er komen mensen uit de hele omgeving, ook uit Purmerend, Hoorn en Amsterdam. Er zijn wel 40 of 50 vrijwilligers. Er zijn allemaal roosters voor alle ploegen. Er is een maaiploeg, een groep die het kinderbad schoonmaakt en de prullenbakken leegt. Er is een schoonmaakploeg voor de toiletten en de kleedhokjes. En er is iemand die de website bijhoudt.

5. U wordt voor deze rubriek genomineerd door Joke Bakker. Jullie kennen elkaar van de Seevanck. Zij vraagt zich af hoe u het vrijwilligerswerk bij het zwembad zo lang volhoudt.
Het gaat vanzelf. Ik dacht dat ik het 20 tot 25 jaar doe, maar als ik nog eens reken: ik begon toen de kinderen op de lagere school zaten. En zij zijn nu 50 en 47, dus zal ik het toch al wel zo’n jaar of 40 doen. We hebben gewoon een leuke groep met elkaar. Gelukkig zijn er nu ook weer wat jongeren bij, ook in het bestuur. Die vinden het ook leuk om te doen. Ik wil dit blijven doen zolang ik gezond ben.

6. Wie nomineert u voor deze rubriek en welke vraag wilt u hem of haar stellen?
Jaap Bol is ook vrijwilliger bij het zwembad, maar hij is ook voorzitter van de sporthal. Mijn vraag aan hem: Jaap denk je dat in 2021 de jaarlijkse rommelmarkt voor de sporthal weer door kan gaan of hebben jullie een ander idee?

Dat Aaf de Hoop een bezig bijtje is, is duidelijk. Het viel niet mee om een afspraak te maken tussen het koffieschenken in de Seevanck, het inpakken van de kerstattenties voor de Zonnebloem en het sporten door.

Ook vrijwilligerswerk doen?

Oproepje voor Zwembad Warder
Zwembad Warder kan altijd vrijwilligers gebruiken. Vooral voor kantinewerk. Net als Aaf vrijwilligerswerk doen bij Zwembad Warder aan de rand van het IJsselmeer, dat is toch geweldig?!

Oproepje voor De Seevanck
Vind je het leuk om met ouderen om te gaan en heb je (licht)groene vingers, dan is dit oproepje iets voor jou. Een bewoner van de Seevanck heeft af en toe wat ondersteuning nodig bij het werk in de tuin. Van licht snoeiwerk en wat onkruid weghalen tot plantjes in de tuin zetten.

Heb je interesse in één van deze oproepjes of heb je een algemene vraag over vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - 14 december 2020)