Joke Bakker

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam, interviewt vrijwilligers. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen. Vanwege de Corona-maatregelen hebben de Jokes telefonisch met elkaar gesproken.

Uit de schaduw… Joke Bakker

1. Wie ben je?
Ik ben Joke Bakker, ik ben 69 jaar geleden geboren in Berkhout. Ik heb voor bejaardenverzorgster geleerd. Dat werk heb ik lange tijd gedaan. De laatste 8,5 jaar in Oosthuizen, in De Seevanck. Dat is een woon-zorgcomplex van De Zorgcirkel. Ik woon ook in Oosthuizen, al 18 jaar. Een fijn dorp. Ik ben de trotse oma van twee kleindochters en een kleinzoon.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik doe vrijwilligerswerk in De Seevanck. Ik ben daar elke week een ochtend. Als het nodig is, dan kunnen ze me bellen, dan kom ik vaker. Dan schenk ik koffie in voor de bewoners en maak een praatje of doe een spelletje met ze, Rummikub ofzo. Door de Corona-maatregelen mogen we momenteel geen spelletjes doen, maar gelukkig mag het koffieschenken wel gedaan worden.

Ik heb tot aan mijn pensioen, drie en een half jaar geleden, in De Seevanck gewerkt als huishoudelijke zorg en gastvrouw. Na mijn pensioen heb ik eerst even vier maanden van ‘niets doen’ genoten. Daarna heb ik me bij De Seevanck gemeld als vrijwilliger. De bewoners waren erg blij mij weer te zien. En ik vond het ook leuk om de bewoners en mijn (oud-)collega’s weer te zien. Het is een fijn huis, het zorgpersoneel is erg lief voor de bewoners. Het is kleinschalig, je kent iedereen, niemand voelt zich een nummer.

3. Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat brengt het je?
Voldoening. Het is fijn om met de mensen een praatje te maken. Je betekent ook iets voor de maatschappij. Je bent sociaal met de mensen bezig. Je krijgt dankbaarheid van de mensen. Als ik wegga, vragen ze vaak: “Ben je er volgende week weer?” Ik ga altijd met een goed gevoel weer naar huis.

Als medewerker moet je alles doen wat bij het werk van verzorgende hoort. Misschien wordt er gedacht dat je als vrijwilliger meer leuke dingen kunt doen. Maar ik heb nooit een hekel gehad aan het werk dat ik deed. Ik hou van het zorgen voor mensen, het mensen naar de zin maken. Het “dankjewel lieverd” dat de collega’s van de huishouding en de zorg in het huis zeggen als ik de koffie voor ze heb klaargezet. Dat is toch fijn?!

4. Wat is het belang van het vrijwilligerswerk dat jij doet?
We nemen wat werk uit handen van de zorg. Ook in deze coronatijd: je helpt elkaar. Als er in De Seevanck geen vrijwilligers waren, dan wordt het werk voor het zorgpersoneel nog zwaarder. Wie schenkt er dan een kopje koffie voor ze in? Wie maakt er dan een praatje met ze? Daar heeft het personeel niet altijd tijd voor. Er zijn ook mensen die bijna geen familiebezoek krijgen. Voor hen maak ik echt tijd voor een praatje.

5. Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Nel Emke de Vries. Zij zegt:
“De vrijwilligers bij het bejaardenhuis bewonder ik. Ik zou aan een vrijwilliger die met bejaarden werkt, willen vragen: “deprimeert het je nooit?” Het lijkt me heel moeilijk om te werken met bejaarden.”

Ik werk al jaren met bejaarden. Ik weet hoe ik met ze om moet gaan. Het zijn mensen met veel levenservaring. Ze kunnen je wat vertellen. Dat interesseert mij ook heel erg. Ik ben een lekkere flapuit en kan lekker met ze kletsen. En natuurlijk klagen ze wel eens. Maar vaak zeg ik dan dat ze zich niet druk moeten maken. “Het leven is zo mooi. Geniet er maar van.” Dan probeer ik ze de mooie kant van het leven te laten zien. Dan wijs ik ze op de zon die schijnt en laat ik ze letterlijk naar buiten kijken.” Je probeert ze af te leiden.

6. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik nomineer Aaf de Hoop. Ik ken haar van De Seevanck, maar ze is ook vrijwilligster in het zwembad Warder. Ik wil haar graag vragen: “Hoe hou je het als vrijwilligster zoveel jaar vol?”

Ik (Joke Karman) hoop dat ik nog heel lang niet afhankelijk ben van verzorging. Maar als dat ooit wel het geval is, wil ik heel graag koffie krijgen van zo’n lieve, positieve vrijwilliger als Joke!

Ook vrijwilligerswerk doen?

Oproepje voor De Seevanck
Vind je het leuk om met ouderen om te gaan en heb je (licht)groene vingers, dan is dit oproepje iets voor jou. Een bewoner van de Seevanck heeft af en toe wat ondersteuning nodig bij het werk in de tuin. Van licht snoeiwerk en wat onkruid weghalen tot plantjes in de tuin zetten.

Oproepje van Nel Emke-de Vries voor ’t Nest
Mensen met een beperking kunnen meer dan je denkt. Kom je ook helpen? Zo leuk!

Heb je interesse in één van deze oproepjes of heb je een algemene vraag over vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - 7 december 2020)