Kees Tol

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen, wordt in deze rubriek een aantal vaste vragen gesteld aan vrijwilligers.

Uit de schaduw… Kees Tol

1. Wie bent u?
Ik ben Kees Tol, geboren 16-11-1942. Ik ben getrouwd, al 51 jaar, we hebben twee zoons. Momenteel ben ik gepensioneerd leraar basisschool te Volendam. Meer dan 42 jaar werkzaam geweest op de Liduinaschool, Jozefschool, Mariaschool en De Spinmolen. Tot mijn 63e heb ik gewerkt. In de begintijd waren het grote klassen, gemiddeld vaak wel 40 kinderen in één klaslokaal. Mijn eerste jaar op de Mariaschool was het laatste jaar dat het een meisjesschool was. Er stonden nog nonnen voor de klas. In die tijd werden er veel garnalen gepeld, ook kinderen werkten mee. In het notulenboek heb ik toen een briefje gevonden met de melding van een non aan de ouders: “uw kind riekt naar garnalen”. Waarop de moeder terug had geschreven: “Mijn kind is op school om te leren, niet om aan te ruiken”. Dat notulenboek en het briefje liggen nu in het Volendams museum.

2. Waar doet u vrijwilligerswerk hoe bent u daar terecht gekomen?
Nu doe ik vrijwilligerswerk bij het Volendams museum. Mijn eerste vrijwilligerswerk deed ik al voor mijn trouwen. Ik ben al 60 jaar bezig met oud-Volendam. Vanaf schooljaar 1960/61 als flexibel schakeltje in de ketting van vrijwilligers voor de Vereniging Oud Volendam en de Stichting Volendams Museum en Vrienden van het Volendams Museum, waarvan ruim 40 jaar als bestuurslid.

Voor mijn opleiding tot onderwijzer, moest ik op de kweekschool een werkstuk maken. Dat ging over Volendam. Het werkstuk heb ik voorzien van oude ansichtkaarten en foto’s die ik toen al verzamelde. Ik had er informatie bij geschreven die ik kreeg van oudere mensen. Zij namen alle tijd voor het verstrekken van gegevens.

Het was voor mij logisch om daarmee door te gaan. Teksten schrijven bij oude ansichtkaarten en foto’s doe ik nog steeds, maar dan voor het Volendams Museum. Het werkt als een virus, waarmee ik ben behept.

3. Waarom doet u vrijwilligerswerk? Wat brengt het u?
Ik weet het niet, maar mijn vrouw beweert altijd dat je daarvoor een klap van de molen moet hebben gehad en dat deze tik bij mij behoorlijk hard is aangekomen, omdat ik er nog steeds zo enthousiast over ben.

4. Waarom vindt u het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Het belang van vrijwilligerswerk is voor mij het contact houden met gelijkgezinden. Eerst vooral ouderen, maar tegenwoordig steeds meer jongeren.

5. U wordt voor deze rubriek genomineerd door Jan Schilder met de volgende vraag: Heb je enig idee hoeveel foto’s en bidprentjes je tot nu toe gedigitaliseerd hebt?
Hoeveel het er zijn weet ik niet. Het digitaliseren doen we nu al zo’n jaar of tien. We hebben kastenvol gedaan en we hebben nog kastenvol te doen. Ik ben nog dagelijks bezig om al die oude ‘gedoentes’ van ‘rugnummers’ te voorzien. Ik bedoel hiermee dat ik nog heel wat informatie met belangstellenden wil delen. Ik doe dit niet alleen. Hier werken meerdere personen aan, zoals mijn vroegere buurjongen Wim de Boer. Verder de fotograaf Jan Zwarthoed (Jan Kiek jr.) en Gerrie Scholten voor het invoeren in het digitale programma. Wij kunnen best nog wat medewerkers gebruiken, onder andere goede typistes. Wie weet wat deze oproep brengt?

6. Wie nomineert u voor deze rubriek en welke vraag wilt u hem of haar stellen?
Nel Emke-de Vries is een ex-collega leerkracht. Zij doet vrijwilligerswerk met gehandicapten. Ik ben benieuwd hoe het kwam dat ze daarmee begon.

Joke: “Aan het handschrift van de informatie die ik vooraf van de heer Tol ontving, is heel goed te zien dat het geschreven was door een (oud-)leerkracht. Wie schrijft er tegenwoordig nog zo mooi?” 

Ook vrijwilligerswerk doen?

Oproepje van Kees Tol voor het Volendams Museum
Ben je handig met invoeren van teksten? Dan kunnen ze jou goed gebruiken voor het invoeren van de teksten bij de gedigitaliseerde foto’s en bidprentjes. Het gaat om de historie van Volendam. Mooi om die te behouden en daaraan mee te werken, toch?

Oproepje van Jan Schilder voor de KBO
De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) is hard op zoek naar een nieuwe secretaris. Wie lijkt dit leuk? Je hoeft er zelf echt geen ‘Oudere’ voor te zijn.

Spreekt een van deze vacatures je aan? Neem dan contact op met de vrijwilligersmakelaar.
Wil je iets anders doen, maar je weet nog niet wat? Kijk op de vacaturebank: http://www.vrijwilligerswerk-edamvolendam.nl. Of maak een afspraak voor een gesprek met Joke Karman, de vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - 21 september 2020)