Jan Schilder

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam, stelt een aantal vragen aan vrijwilligers. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen.

Uit de schaduw, Jan Schilder

1. Wie bent u?
Ik ben Jan Schilder, geboren in 1943 als Halbe Hendricus Kuipers. Mijn moeder kwam vlak na mijn geboorde te overlijden. Mijn vader wist geen raad met mij. Toen ik twee dagen oud was, ben geadopteerd door mijn (pleeg)ouders Schilder. Eerst is mijn voornaam veranderd in Jan en later ben ik ook de achternaam Schilder gaan dragen. Mijn biologische vader en oudere zus en broer woonden heel dicht bij ons in Volendam. Vader en moeder Hilletje Schilder kregen na mijn komst nog drie kinderen.
In diensttijd heb ik mijn eerste buitenlandse vakantie gehad: op internationale militaire bedevaartstocht naar Lourdes. Later ben ik getrouwd met mijn vrouw. We kregen drie kinderen en zes kleinkinderen. Eerst werkte ik bij de Hollandse draad en kabelfabriek (Draka). Later ging ik bij Centraal Beheer werken en van mijn 25e tot mijn 57e heb ik bij justitie gewerkt.

2. Waar doet u vrijwilligerswerk hoe bent u daar terecht gekomen?
Eerder ben ik 25 jaar penningmeester van de plaatselijke Abvakabo geweest. Toen ik daar stopte ben ik penningmeester geworden bij de KBO, de Katholieke Bond van Ouderen, ook een soort vakbond, maar dan voor ouderen. De leden (nu 725) kunnen onder andere hulp krijgen bij het invullen van belastingformulieren. En er worden bijeenkomsten georganiseerd onder anders met Pasen en Kerst gevolgd door een Bingo. Maar ook een diamiddag of fietstochten. Na 25 jaar penningmeesterschap ben ik onlangs tweede penningmeester geworden. Daarbij hoort de sponsoring. Ik ben ook penningmeester bij het koor van de Vincentiuskerk, daarbij zing ik uiteraard, ook bij de uitvaarten. Ik ben daarnaast gids bij de VVV en Tour & Tickets. Dat ligt dit jaar even stil omdat er niet zoveel Duitsers komen.

3. Waarom doet u vrijwilligerswerk? Wat brengt het u?
Het heeft mij altijd dankbaar gestemd dat de gemeenschap mij opgevangen heeft toen ik net geboren was. De gemeenschap is goed voor mij geweest, dus ik probeer wat terug te doen voor de gemeenschap. En trouwens: wat moet je thuis doen, achter de gordijntjes?

4. Waarom vindt u het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Vrijwilligerswerk is nodig. Anders valt de gemeenschap in elkaar. Een groot deel van de gemeenschap drijft op het vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligerswerk zou het niet lopen zoals het nu loopt. Het is economische noodzaak.

5. U wordt voor deze rubriek genomineerd door Piet de Boer met de volgende vraag:
Ik ben benieuwd hoe lang hij nog penningmeester wil zijn.
We zijn al bezig met vervanging van de bestuursfuncties van het kerkkoor. De voorzitter Piet de Boer wordt 80 en ik ben 77. Bij de volgende bestuurswisseling hopen we dat een nieuwe voorzitter en penningmeester opstaat. Van de KBO ben ik dus inmiddels tweede penningmeester. Dat wil ik nog wel even volhouden.

6. Wie nomineert u voor deze rubriek en welke vraag wil u hem of haar stellen?
Ik nomineer Kees Tol. Hij doet al heel lang vrijwilligerswerk bij het Volendams museum. Hij digitaliseert daar foto’s en bidprentjes. Ik ben benieuwd of hij enig idee heeft hoeveel foto’s en bidprentjes hij tot nu toe gedigitaliseerd heeft.

Bij de start van ons gesprek vertelden meneer en mevrouw Schilder dat zij beiden Corona hebben gehad. Gelukkig zijn ze beiden herstellende. We hebben een leuk gesprek gevoerd. Bij het voorstellen van de kinderen en kleinkinderen op de familiefoto, werd de heer Schilder af en toe gesouffleerd door zijn vrouw. De kleinkinderen zijn ‘zomaar’ weer ouder dan gedacht.

Ook vrijwilligerswerk doen?

Oproepje van Jan Schilder
De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) is hard op zoek naar een nieuwe secretaris. Wie lijkt dit leuk? Je hoeft er zelf echt geen ‘Oudere’ voor te zijn.

Spreekt deze vacature je aan? Neem dan contact op met de vrijwilligersmakelaar.
Wil je iets anders doen, maar je weet nog niet wat? Kijk op de vacaturebank: http://www.vrijwilligerswerk-edamvolendam.nl. Of maak een afspraak voor een gesprek met Joke Karman, de vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - september 2020)