Piet de Boer / Piet Kwatta

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam, stelt een aantal vragen aan vrijwilligers. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen.

Uit de schaduw… Piet de Boer / Piet Kwatta

1. Wie bent u?
Ik ben gewoon Piet de Boer, nou ja eigenlijk gewoon Piet Kwatta. In 1942 geboren en (op een aantal jaar na dat ik met mijn ouders in Amsterdam woonde) ook getogen. Nou ja, en toen verkering (met Neel (Smit) Kriek), alles d’r op en d’r an. We zijn nu 50 jaar getrouwd. Zolang wonen we hier ook aan de W.J. Tuijnstraat, naast het huis waar mijn moeder is geboren. We hebben alles in de buurt: Havenhof, De Dijk, apotheek. Wij hoeven hier niet weg. We hebben twee dochters: één woont in Edam en de ander in Volendam. En we hebben twee kleindochters.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk hoe ben je daar terecht gekomen?
Het is beschamend om het te moeten zeggen, maar ik ben bijna 52 jaar voorzitter van het Volendams Operakoor. Toen ik een jaar of 17 was, heeft mijn vader me twee keer meegenomen naar de opera in Amsterdam. Prachtig. En op mijn 18e ging ik zingen bij het Volendams Operakoor. Na een aantal jaar ben ik in het bestuur gekomen en vrij snel werd ik voorzitter. Zo jong voorzitter worden van het Volendams Operakoor… dat had veel om het lijf. De ‘winkel begon te draaien’. We kwamen op TV, we hebben geweldige reizen gemaakt met het koor (Israël, Wenen, Duitsland, Monaco). We hadden steeds een goed team en dat is belangrijk. Je moet goed aanvoelen wat of er leeft en het is heel belangrijk hoe je met mensen omgaat. Het koor heeft nu 100 mensen.

En ik ben inderdaad ook voorzitter bij het koor in de Vincentiuskerk. Maar geen 50 jaar hoor!
Elke zondag de hoogmis zingen. En laten we zeggen 120 begrafenissen per jaar. We doen veel samen met het vrouwenkoor.

In verband met Corona zingen we nog niet. We mogen wel op afstand van elkaar zingen, maar dat werkt niet. Je moet de ander goed kunnen horen. En als je met 100 mensen wilt zingen, heb je 400 m² nodig.

3. Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat brengt het je?
Allereerst omdat ik gek ben van muziek. Dat is er met de paplepel ingegoten. Toen we net TV hadden, zei mijn vader dat ik mocht opblijven omdat er iets moois zou komen. Dat was Rigoletto van Verdi. Het vrijwilligerswerk brengt me heel veel plezier. Veel zorg ook. Maar de omgang met mensen is geweldig. Ik heb niet voor pedagoog of wat ook geleerd, maar je moet weten hoe of mensen in elkaar zitten. De één pak je hard aan en de ander moet je over de bol aaien. Ze moeten doorhebben dat ze er een deel van zijn.

Ik heb mezelf vorig jaar herkiesbaar gesteld, maar er was geen ander. Er is een goede tweede voorzitter. Toen ik onlangs in het ziekenhuis lag, heeft hij de zaken keurig opgepakt. Toen heb ik ook verschrikkelijk veel steun gehad van alle mensen. Een Deen-tas vol kaarten!

4. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Omdat anders dingen niet gedaan worden. Als wij als kerkkoor niet zingen, is er niets. Dan zijn veel dingen niet realiseerbaar. Meer dan de helft van de dingen is onbetaald.

5. Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Jaap Tol / Bliek met de volgende vraag: Ik wil hem vragen hoe hij de toekomst voor het operakoor en het kerkkoor voor zich ziet.
Ja, dat is altijd moeilijk. Ik zou willen dat er zo twintig jongelui op kwamen. Het kerkkoor heeft natuurlijk de verbinding met het geloof. Die verbinding is wat tanende. De toekomst van het Operakoor zie ik een beetje zonniger in. Vier keer per dag is er nu een stuk van een concert van ons op de L.O.V.E. Men moet weten dat dingen doorgaan en dat we nog bestaan.

6. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik denk aan Jan Schilder. Hij is penningmeester van de KBO. Ik ben benieuwd hoe lang hij nog penningmeester wil zijn.

Het was een leuk gesprek met meneer De Boer. Fijn om weer een ‘live’gesprek te doen. Mooi om te zien hoe enthousiast hij over muziek kan vertellen.

Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - augustus 2020)