Loes van Marle

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam, stelt een aantal vragen aan vrijwilligers. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen. Door de Covid-19 maatregelen werd het een telefonisch interview.

Uit de schaduw… Loes van Marle

1. Wie ben je?
Mijn naam is Loes van Marle. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en na een ruime omzwerving naar Edam verhuist alwaar ik alweer 11 jaar met veel plezier woon. Ik voel mij hier heel erg thuis en geniet van het grote cultuuraanbod.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik heb een paar jaar meegewerkt aan het Volendam Harbour Jazz Festival, vijf jaar Kaaspop en ben inmiddels voor het zevende jaar programmeur van Mahogany Sessions, het zondagmiddagpodium van Jazzclub Mahogany Hall. Dit podium is vooral bedoeld voor jong (top)talent, maar ook één keer per seizoen voor bands ‘uit de buurt’. Deze middagen doe ik samen met Ruud Vlasbloem en een groepje trouwe vrijwilligers.

De oorsprong van dit alles komt voort uit een optreden in 2011 van een jazzbandje met hele jonge jongens wat ik zó onvoorstelbaar goed vond. Na dit optreden kwam ik in gesprek met ouders die er waren en zij stelden mij de vraag: ‘Wat leuk dat je dit zo geweldig vindt, maar wáár kunnen ze optreden?’ Hierna ben ik in hun wereld gedoken en tot mijn niet geringe verbazing waren er nog veel meer van dit kaliber, die les hadden bij een jeugd afdeling van het Conservatorium van Amsterdam en bijvoorbeeld Muziekschool Amsterdam. Nadat ik in contact kwam met Peter Guidi, docent en bandleider, een buitengewoon charismatisch  en bevlogen man, is de boel voor mij gaan rollen. Van de jazzclub in Edam was ik al wat jaren lid. Dat leek mij een uitgelezen plek om deze jongens en meisjes te laten zien en horen. Dat is uiteindelijk gelukt, vanaf november 2013 kon ik laten zien dat jazz helemaal niet kwijnend is zoals sommige mensen beweerden. Na het overlijden van Peter is zijn werk door anderen voortgezet en ik wil er alles aan doen om daaraan mee te helpen.

3. Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat brengt het je?
De jazzclub wordt 100% door vrijwilligers gerund. Mijn insteek is het idee dat jonge mensen op het podium ook jong publiek trekt. Dat gaat helaas nog niet zoals ik het mij had voorgesteld, maar inmiddels zijn er al aardig wat leuke, soms hele jonge, musici bij ons geweest waar het een feest van was om naar te kijken en luisteren. Het geeft mij een enorme kick om te zien hoe blij ze zijn als ze het podium afkomen en dan ook nog de verbaasde en mooie reacties van het publiek.

4. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Er wordt zo ontzettend veel vrijwillig gewerkt in allerlei sectoren, je kan je echt afvragen hoe dat zonder moet. En wat cultuur betreft, er is zoveel te doen in deze gemeente en voor een heel groot deel georganiseerd door vrijwilligers die zich vaak vele jaren inzetten en vaak ook nog op diverse plekken. Dat is echt geweldig.

5. Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Frank van den Berg met de volgende vraag: Met de Mahogany Sessions zet je jong talent in de spotlight en krijgen ze kans om te spelen op een podium. Wat is je drijfveer en waar ontdek je dit talent?
Mijn drijfveer is om het nieuwe talent ‘vlieguren’ te laten maken. Een opstart naar een carrière. Laten zien dat ze vaak jazz spelen met crossovers naar andere soorten muziek zoals pop, hiphop etc. Nieuwe spannende experimenten met techniek en ook soms met teksten, met humor in samenspel en met ontzettend veel plezier. Dit zou ook jong publiek moeten trekken is de filosofie.
Nieuw talent spot ik bij diverse optredens, op open dagen bij bijvoorbeeld het Conservatorium van Amsterdam, de jaarlijkse Peter Guidi Jazz Marathon en het Prinses Christina Jazz Concours, dé wedstrijd voor toptalent en ik haal ook het nodige uit de vakpers. Maar inmiddels weten ze mij ook te vinden!

6. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik nomineer Martin Nibbering, al vele jaren vrijwilliger bij de historische kaasmarkten in Edam. Mijn vraag aan hem is: ‘Ook de kaasmarkten kunnen helaas niet doorgaan. Gaan jullie als organisatie nog iets doen om in de belangstelling te staan dit jaar?’

Loes wil graag het volgende nog kwijt: De gehele cultuursector krijgt hele rake klappen. Concerten en evenementen zijn afgelast, dat doet zeer. Musici missen inkomen. Bij de club gaan we de onlangs afgezegde concerten op later datum opnieuw programmeren. Hoe het precies gaat lopen weten we nu nog niet. Het seizoen van de jazzclub loopt normaal gesproken van begin oktober t/m eind maart en er wordt gewerkt aan het programma; berichtgeving hierover is t.z.t. op www.mahoganyhall.nl en andere publicaties.

De titel van deze rubriek is: ‘Uit de schaduw’. Sommige vrijwilligers zijn goed zichtbaar. Anderen doen het vrijwilligerswerk meer in de schaduw. Loes hoeft niet zo nodig in ‘the spotlight’. Dat komt omdat ze het niet ziet als vrijwilligerswerk, maar als een passie. Haar drijfveer is muzikaal talent vinden en helpen en bij te dragen aan verjonging van het publiek. Dat ze ook bestuurslid is van Jazzclub Mahogany Hall vindt zij bijvoorbeeld niet iets om in de krant te zetten.


Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - 25 mei 2020)