Frank van den Berg

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam, stelt een aantal vragen aan vrijwilligers. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen. Door de Covid-19 maatregelen werd het een telefonisch interview.

Uit de schaduw... Frank van den Berg

1. Wie ben je?
Mijn naam is Frank van den Berg. Al een jaar of 30 woon ik aan de Wijngaardsgracht. Ik ben werkzaam in de culturele sector (maar nu door coronavirus even niet helaas) en werk vooral voor twee poppodia Manifesto in Hoorn en P3 in Purmerend. Verder ben ik bestuurslid van Stichting NH Pop (www.nhpop.nl) de belangenbehartiger voor popmuziek en popcultuur in Noord-Holland.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk en hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik ben in de gouden jaren 80 begonnen in de Nohol en bij het Singelfestival. Ik draaide bardiensten en verzorgde de PR en het bardienstrooster. Zo rolde ik in het Singelfestival. Met de organisatoren daarvan vormden we één grote vriendenploeg in de jaren ’90. Met elkaar organiseerden en ontwikkelden we het Singelfestival. Qua programma en uitstraling werd dit het leukste wat ik gedaan heb. Het mooiste was het na afloop van het opbouwen met een biertje genieten van het verrichte werk. De nachtelijke ‘nazitten’ waren vaak legendarisch.Eind jaren ’90 stapten we met een zeer gemixte groep in de organisatie van Muziekdag/Kaaspop. We organiseerden met elkaar jarenlang een prachtig festival dat uitgroeide tot een event met wel acht podia.
Daarna werd het weer tijd voor wat nieuws. In 2011 besloten we met een groep Edammers en Horinezen in 2011 een festival te organiseren bij de Breek, het ‘Summerbreek’. De saamhorigheid om met z’n allen iets neer te zetten en hier veel vrije tijd in te steken geeft veel energie en dat maakt het altijd leuk om nieuwe activiteiten te ontplooien.
In 2014 besloot het vorige Kaaspop bestuur besloot te stoppen. Er waren geen opvolgers. Wijnand Visser en ik zijn dat dat jaar op verzoek van Piet Slegt gevraagd of wij dit van hen wilden overnemen. Daarna ging Wijnand door met Summerbreek en ik met Kaaspop. Er vormde zich gelukkig al snel een super enthousiaste nieuwe groep mensen voor Kaaspop. Het is goed te zien dat deze groep het festival inmiddels met veel enthousiasme heeft overgenomen.

A Walk About Music is een evenement met kleinschalige muziekoptredens op bijzondere locaties in Edam. Dat organiseren Peter Schaper uit Hoorn, Siem Kees Slegt en ik sinds 2010. Dit werd in Hoorn ook gedaan onder de naam Small Town Music Walk. Naast Summerbreek leek het ons leuk om kleinschalige muzikale wandelingen te organiseren met kwalitatief hoogstaande rootsmuziek en singer-songwriters. Het is leuk om dit in je vrije tijd te organiseren al is het altijd weer een gevecht om het financiële plaatje rond te krijgen. 
Helaas gaat onze editie dit jaar op 19 april niet door en hebben we deze moeten verplaatsen naar 18 april 2021.

3. Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat brengt het je?
Het is leuk om met een groep gelijkgestemden samen iets te organiseren. Daarom help ik nog elk jaar met de opbouw van het Singelfestival (lampjes indraaien of verzorging vrijwilligers) en draai ik altijd wel een kassadienst. Het is mooi om te zien dat het gevoel bij de vrijwilligers van nu nog hetzelfde is als in de tijd dat wij volop met het festival bezig waren. Het saamhorigheidsgevoel is groot als een evenement weer geslaagd is verlopen.

4. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Vrijwilligers zijn het goud van elke organisatie. Zonder al die mensen is er bijvoorbeeld geen jazzclub in Edam en kunnen festivals als Kaaspop en Singelfestival niet georganiseerd worden. En hoe leuk is het om op zo’n dag onderdeel te zijn van een groep gelijkgestemden die een feest voor een ander willen maken?

5. Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Gertjan Mul: Hij weet dat jij veel organiseert. Gertjan vraagt zich af wat jij zelf nog graag eens wil organiseren als je de volledig vrijheid zou krijgen, zonder (financiële) beperking? Wat zou jouw droom daarin zijn? 
Dan zou ik een festival als Summerbreek nieuw leven in blazen met een mix van mooi theater en bijzondere bands, met goeie catering en een mooie uitstraling, met bijzondere tenten en podia. Dat mensen een ‘wow’-gevoel krijgen bij betreden van het festivalterrein.

6. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen? 
Ik nomineer Loes van Marle van jazzclub Mahogany Hall en heb voor haar de volgende vraag; Met de Mahogany Sessions zet je jong talent in de spotlight en krijgen ze kans om te spelen op een podium. Wat is je drijfveer en waar ontdek je dit talent?

Het is erg jammer dat festivals door de Corona-maatregelen niet kunnen doorgaan. Het is ook jammer dat in deze tijd de interviews niet aan de keukentafel gedaan kunnen worden. Elkaar zien is toch anders. Gelukkig telefonisch heb ik een goed beeld gekregen van de activiteiten die Frank doet.


Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met mij. Mijn gegevens: Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - 20 april 2020)