Gertjan Mul

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam, stelt een aantal vragen aan vrijwilligers. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen. Door de Covid-19 maatregelen werd het een telefonisch interview.

Uit de schaduw... Gertjan Mul

1. Wie ben je?
Mijn naam is Gertjan Mul, ik ben 41 jaar. Mijn broer en ik zijn in Jogjakarta in Indonesië geboren. Toen ik een half jaar was verhuisden we met mijn ouders weer naar Edam. Sinds 2014 woon ik in Oosthuizen. Ik woon hier erg prettig, het is een mooie omgeving om te hardlopen. Ik ben werktuigkundige bij Mitsubishi Turbocharchers in Almere. In mijn vrije tijd hou ik me bezig met het Singelfestival en sporten.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik deed eerst vrijwilligerswerk bij Bosvolk en Zipp. Mijn ooms (Henk en Maarten Mul) deden daar vrijwilligerswerk, daardoor ben ik daar terecht gekomen. Bosvolk is voor hele kleintjes en Zipp is voor de iets oudere kinderen, ongeveer 12-16 jaar. Het was inspannend om daar als 18-jarige elke week weer iets voor de kinderen te organiseren. Omdat ik tijd nodig had om mijn school af te maken, ben ik gestopt met Bosvolk en Zipp. Maar omdat ik toch wel iets wilde doen, ben ik in 2001 voor het eerst betrokken bij het Singelfestival, dat was een afgebakende klus die maar een paar dagen in beslag nam. Die eerste keer hielp ik daar met het opbouwen en afbreken van de tent. Sinds 2014 ben ik adviserend bestuurslid van het Singelfestival. Mijn taak is nu een lay-out maken van het festivalterrein, alle plaatsen bedenken waar wie of wat moet komen: de artiesten, backstage, wc’s afvalbakken enzo. Alle taken doe je met elkaar. Er zijn mensen die gaan over de programmering, anderen zijn goed in aankleding of met elektra. Het is mooi om te zien hoeveel we neer kunnen zetten met het budget dat we hebben. Het bezoekersaantal is verschillend, op de vrijdag zo’n 300 mensen, op de zaterdag bij een aantrekkelijke programmering hebben we zo’n 400 mensen. Op de kindermiddag op zaterdag zijn er wel eens 600 bezoekers. Dat is altijd een superfestijn, veel theater en leuke soms creatieve kinderactiviteiten, wat Bosvolk organiseert. We hebben veel bands uit het popcircuit. Het is altijd het laatste weekend in september, mensen kunnen 25 en 26 september alvast het Singelfestival in hun agenda noteren.

3. Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat brengt het je?
Je leert ervan. Het Singelfestival wordt steeds professioneler. Persoonlijk brengt het heel veel gezelligheid. Het is leuk om samen met anderen iets op te zetten. Het is iets anders dan met elkaar naar de kroeg gaan. Het start letterlijk op de woensdag als we de hekken van het festivalterrein demonteren. Je zet met elkaar de schouders eronder en je verbind mensen hiermee, maar je verbind door dit vrijwilligerswerk ook met elkaar. Na het festival kunnen we echt een voldaan gevoel hebben. Op zondag gaan we afbreken, waar zich soms spontaan festivalbezoekers voor aanmelden. Als de roes dan over is, dan gaan we weer starten met nadenken over het volgende festival. Ik hoop dat als mensen dit lezen dat ze denken: “ik ga ook vrijwilligerswerk doen voor het Singelfestival”.

4. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Ik realiseerde me nog niet zo heel lang geleden dat heel veel mensen, bijvoorbeeld artiesten of mensen die de kleinkunst beoefenen of mensen die foodtrucks hebben, hun leven gebaseerd hebben op dit soort festiviteiten en festivals. Ik vind het belangrijk dat deze mensen hun verdiensten kunnen halen uit festivals zoals het Singelfestival. Wij werken daar als vrijwilligers aan mee. Wij zijn blij dat wij onze tent redelijk goedkoop kunnen huren, waardoor we geld overhouden om artiesten uit te kunnen nodigen en het entreegeld voor de festivalbezoekers laag kunnen houden.

5. Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Lotte Koning: “Gertjan Mul doet vrijwilligerswerk bij het Singelfestival dat dit jaar 40 jaar bestaat. Hij doet alles wat met het terrein te maken heeft, onder andere de opbouw van de tent en de plattegrond. Het Singelfestival is bezig is met duurzaamheid.” Lotte wil graag weten wat jij daarin kan betekenen en hoe jij daar tegenover staat.
Dit is een heel belangrijk onderdeel. Bij het opruimen kom je erachter hoeveel plastic er gebruikt wordt bij zo’n festival. We bedenken een plan hoe we dat kunnen oplossen. Het is een uitdaging voor ons om de plastic afvalberg te verkleinen. We denken na over een vorm van statiegeld voor de plastic bekers. Een andere mogelijkheid is dat we met biologisch afbreekbare bekers gaan werken. Dan moet de bekers naar een recyclingbedrijf, maar hoe zorg je dat mensen hun beker weer gaan inleveren? Hoe hou je het gescheiden van al het andere afval? Hebben we genoeg vrijwilligers om dat af te handelen?  We zijn ermee bezig. Zelf denk ik ook na over alle tie-rips die maar éénmalig gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld lampjes aan op te hangen. Hoe voorzichtig je ook bent met het opruimen, het jaar daarna kom je ze nog wel eens tegen. Misschien kunnen we daar ook een betere oplossing voor bedenken.

6. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Dit vond ik een lastige vraag, maar ik heb bedacht dat ik Frank van de Berg nomineer. Hij helpt bij poppodia, daar doet hij taken op het gebeid van sponsoring en programmering. Hij organiseert veel en ik vraag me af wat hij zelf nog graag eens wil organiseren als hij de volledig vrijheid zou krijgen, zonder (financiële) beperking? Wat zou zijn droom daarin zijn?

Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - 23 maart 2020)