Lotte Koning

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam, stelt een aantal vragen aan vrijwilligers. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen.

Uit de schaduw… Lotte Koning  Ezeltje Strekje

1. Wie ben je?
Ik ben Lotte Koning, 27 jaar, geef sinds mijn 19e les op een middelbare school. Eerst gaf ik Nederlands, nu Horeca en Dienstverlening en producten. Ik kom oorspronkelijk uit Volendam. Toen ik 21 jaar was, ben ik naar Edam verhuisd. Sinds 1,5 jaar woon ik in een heerlijk huis met prachtig uitzicht over de Zeevangspolder.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk hoe ben je daar terecht gekomen?
Ooit ben ik gestart bij de Toverbal, daar doe ik door drukte nu even minder vrijwilligerswerk. Zelf zat ik altijd bij De Toverbal en later ben ik daar blijven helpen met de dansjes en de bewegingen op de liedjes. Toen op een gegeven moment (ik was toen 19 jaar) mijn vakantie een keer niet doorging, zei iemand tegen mij: “Jij zou mee moeten gaan met Bosvolk, dat is echt iets voor jou”. Ze bleken dat jaar toevallig ook nog iemand nodig te hebben, dus ben ik als tentleiding mee geweest. Ik was heel enthousiast over het kamp. Mij werd gezegd dat iedereen die in de winter op woensdag vrijwilligerswerk voor Bosvolk doet, voorrang heeft om mee te mogen met het kamp. Omdat ik het zó leuk vond en het jaar daarna graag weer mee ging, heb ik mijn plekje veilig gesteld door de woensdagavonden het winterwerk te doen. Vervolgens ging ik mee om te organiseren. Daar ligt mijn kwaliteit. Nu ben ik voorzitter van Bosvolk, de allerleukste vereniging van Edam.
Vanuit Bosvolk werk ik ook mee aan de organisatie van het Singelfestival. Daardoor ben ik bij het Klaphekfestival en Kaaspop terecht gekomen, daar doen we met Bosvolk de kinderactiviteiten. Als kind ben ik één of twee keer mee geweest met Bosvolk.

3. Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat brengt het je?
Ik kan gewoon niet zo goed stilzitten en ik vind het leuk om dingen te organiseren en om iets te doen voor de maatschappij. Het brengt mij een heel groot sociaal netwerk. Mijn vriendengroep bestaat uit bijna allemaal mede Bosvolkers. Veel mensen zijn ook dankbaar dat we het Bosvolkkamp organiseren. En ook dat we kinderactiviteiten organiseren bij Kaaspop en het Singelfestival. Ik had het voorbeeld van mijn ouders die veel vrijwilligerswerk deden en nog steeds doen: mijn vader bij de L.O.V.E., bij ’n Loopie en bij de bibliotheek en mijn moeder bij JPE, een club voor kinderen na de eerste communie/vormsel en ze zat bij De Toverbal, de kindermusicalclub. Daar zat ik toen samen met mijn tweelingzus bij, mijn moeder deed daar de kleding.

4. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Zoals ik net al aangaf, ik vind het goed om iets te doen voor de maatschappij. Ik ben zelf ook lid geweest van de Toverbal en ik vind het belangrijk dat dit soort activiteiten blijven bestaan voor de huidige jeugd. Vrijwilligerswerk is niet meer zo vanzelfsprekend. Wij staan echt te springen om vrijwilligers voor de woensdagavond. Als die er niet meer zijn, dan bloedt het dood. Dan kunnen we die avonden niet meer organiseren.

5. Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Anneke Hoens-Molenaar met de volgende vraag: Ik nomineer Lotte Koning, zij doet vrijwilligerswerk bij Bosvolk. De vraag van Anneke is: Bosvolk zit al zolang bij Woudenberg. Hebben jullie wel eens gedacht over een andere omgeving?
Zolang ik mee ga, gaan we naar Woudenberg. Het is een boerencamping, een meertje met een eilandje en een bos. Het nadeel is dat er nu een hek om het meertje zit en dat we entreegeld moeten betalen per kind en begeleider voor elke keer dat we daarheen willen. We hebben onderzocht of we ergens anders naar toe kunnen.  Het blijft echter de meest geschikte plek. We hebben in Woudenberg de beschikking over twee gebouwen: een boerderij en klompenhok, een binnen-keuken, sanitair en bij het meer kunnen we leuke activiteiten doen en zwemmen. Er is wel eens geopperd dat we Bosvolk dichterbij kunnen doen. Dat willen wij niet. Woudenberg ligt op een uurtje rijden, net ver genoeg om ‘weg’ te zijn, maar ook zo weer thuis als het nodig is.

6. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik nomineer Gertjan Mul van het Singelfestival dat dit jaar 40 jaar bestaat. Hij doet alles wat met het terrein te maken heeft, onder andere de opbouw van de tent en de plattegrond. Het Singelfestival is bezig is met duurzaamheid. Ik ben benieuwd wat hij daarin kan betekenen en hoe hij daar tegenover staat.

Er zullen heel veel kinderen op kamp zijn geweest met Bosvolk. Er gaan tussen de 90 en 100 kinderen en 30 begeleiders mee. Bij deze kinderen en begeleiders zal het bekend zijn dat elke begeleider een bijnaam krijgt als zij voor de eerste keer meegaan. De bijnaam van Lotte is Ezeltje Strekje. Dat is een zin uit een sprookje en het gaat over een ezel en goud. Lotte vertelde mij hoe ze aan die naam kwam, dat vermeld ik hier lekker niet. Ik houd het er gewoon op dat Lotte een vrijwilliger is die goud waard is.

Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - 9 maart 2020)