Herke Kaandorp

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen, wordt in deze rubriek vragen gesteld aan vrijwilligers.

Uit de schaduw… Herke Kaandorp

1. Wie ben je?
Ik ben Herke Kaandorp, zoon van de bakker uit Edam. Ik heb een paar broers en een zus. Ik ben 27 jaar en ik heb een Japanse vriendin. Momenteel woon ik weer (even) bij mijn ouders. Ik heb de opleiding Ondernemer Bakkersbedrijf gedaan en ik heb twee jaar bij mijn vader gewerkt. Daarna heb ik de studie ‘Business innovatie’ gedaan, een vorm van bedrijfskunde. Bij traditionele bedrijfskunde gaat het vooral over het financiële. Business innovatie is bedrijfskunde met een andere benadering: zorgen dat de klant meer betrokken is, met de klant naar zijn bedrijf kijken en het bedrijfsimage verbeteren, ook met behulp van storytelling. Ik heb vijf maanden stage gelopen in Engeland. Hier heb ik veel geleerd, vooral hoe je efficiënt kunt werken. Ik zit in de laatste fase van mijn scriptie, ik ben bijna klaar dus. Ik ben absoluut klaar met studeren. Ik wil wel werken. Misschien marketing op strategisch vlak en marktpositionering. Gericht op storytelling.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk en hoe ben je daar terechtgekomen?
Ik ben penningmeester bij Kaaspop. Ik heb interesse in festivals , ik bezoek ze zelf ook graag. In 2018 kwam ik samen met een paar vrienden bij de bestaande organisatie. Na het festival zeiden twee bestuursleden “wij stoppen ermee”. Toen was er wel wat paniek bij ons als nieuwelingen. Gelukkig bleven er twee bestuursleden en ik werd nog ondersteund door de vorige penningmeester, Luc van den Berg. We kunnen met ons nieuwe bestuur en de groep vrijwilligers terugkijken op een goed gedraaid Kaaspop 2019. Ik vind het mooi om te zien hoe festivals emoties losmaken bij mensen en ik hou van verhaallijnen in festivals, zoals bijvoorbeeld in Tomorrowland. Bij Kaaspop willen we dan ook aankleding en de festivalbeleving aanpakken, meer acts ertussen.

Ik ga nog ander vrijwilligerswerk doen. Ik ben gevraagd om plattelandsjongeren in (oud-) Zeevang voor Young Leaders te volgen en te fotograferen. Fotograferen is een hobby van me.

3. Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat brengt het je?
Het geeft me een supergoed gevoel. Op de dag zelf, maar ook terugdenkend aan het festival. Je runt eigenlijk een klein bedrijf. Dat brengt kennis en werkervaring.

4. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Het brengt je meer in contact met de mensen uit de gemeente. Ik heb familie in Zuidschermer, daar is een grote gemeenschapszin. Bij feestjes doet iedereen vrijwilligerswerk, het is de normaalste zaak van de wereld. Dat vind ik ook. Vrijwilligerswerk brengt mensen tot elkaar. Bezig zijn is gewoon leuk!

5. Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Wil Spanjer: “Hij is de nieuwe, jonge penningmeester van Kaaspop." Mijn vraag aan hem is: “Wat is voor jou de uitdaging om dit te doen?”
Ik heb bij mijn ouders in het bedrijf heb ik veel van financiën geleerd, ik ben goed met cijfers. Het is een uitdaging om in financiële zin het festival elk jaar positief/gezond af te sluiten. Met elkaar. Het klikt erg goed met de groep. Voor in de agenda’s: 6 juni 2020 is er weer Kaaspop!

6. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik nomineer Anneke Hoens, zij doet vrijwilligerswerk voor Damslagfonds, ijsvereniging en hersenstichting. Ik wil haar de volgende vraag stellen: wat heeft het doen van vrijwilligerswerk u gebracht?

Ik vond het ontzettend leuk om Herke te interviewen, zo’n jonge vrijwilliger. Hij haalt de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers uit deze rubriek flink naar beneden. Ik leer er ook van: onder andere het woord ‘buzzwoord’, kent u dat?

Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - 27 januari 2020)