Fort bij Edam

Fort bij Edam
Het Fort bij Edam is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd als het meest noordoostelijk gelegen onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort heeft 255 officieren en manschappen gehuisvest en een bewapening bestaande uit vijf kanonnen en negen mitrailleurs. Hoofdtaak van het Fort bij Edam was de bescherming van de regio Amsterdam tegen vijandelijke aanvallen vanuit het noorden. De Stichting Fort bij Edam is begin 2005 opgericht op initiatief van een groep van vrijwilligers die al jaren Staatsbosbeheer helpt bij het beheer van het Fort bij Edam.

Vrijwilligers
De Stichting drijft in feite op een kleine maar enthousiaste groep van vrijwilligers. Maar meer handen maken nu eenmaal lichter werk.

Niet elke vrijwilliger heeft dezelfde interesses of kundigheden. Zo zijn mensen die helpen bij onderhouds- en reconstructiewerkzaamheden aan het fortgebouw of op het fortterrein, maar ook zijn er vrijwilligers die affiniteit hebben met het rondleiden van groepen bezoekers.

Vanwege het groeiend aantal bezoekers gedurende de laatste seizoenen heeft het fort vooral behoefte aan deze laatste groep: gidsen voor rondleidingen, met name mensen die belangstelling hebben voor (militaire) geschiedenis en fortgebouwen.

Voor beginnende gidsen is er een handleiding en zij lopen eerst een tijdje met een ervaren gids mee. Belangstelling? Kom eens praten op een van onze openstellingsdagen.


Aangezien Staatsbosbeheer de eigenaar is van het fort, wordt men vrijwilliger bij Staatbosbeheer.

 

18-04


Vacaturebank

-
cultuur
sport
welzijn
overig

Reageren kan door middel van de knop "reageer op deze vacature".