Marcel van Meel en Cor Doevendans

In Edam-Volendam wordt hard gewerkt en niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen, wordt in deze rubriek een aantal vaste vragen gesteld aan vrijwilligers.

Uit de schaduw… Marcel van Meel en Cor Doevendans

1. Wie ben je?
Marcel van Meel – 71 jaar – samenwonend in Volendam sinds 2012. Gewezen marineofficier die in 2000 op zijn 52e al mocht gaan genieten van veel vrije tijd.
Cor Doevendans – 59 jaar. Ik ben getrouwd en woon sinds 1982 in Volendam. Ik heb 2 kinderen en 3 kleinkinderen. Door persoonlijke omstandigheden heb ik geen betaalde baan meer, maar gelukkig kan ik nog wel iets aan vrijwilligerswerk doen.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk en waarom?
Beiden bij de Lokale Omroep Edam-Volendam, de L.O.V.E.
Marcel: Omdat het vrijwillige ervan mij aanspreekt, alhoewel dat niet vrijblijvend is. Ik vul mijn vrije tijd graag met datgene wat mij voldoening geeft: televisie maken. En de geraniums groeien toch wel zonder dat ik daarop toezicht houd.
Cor: Vanaf mijn 15e ben ik bezig met muziek, onder andere als toentertijd radiopiraat en als dj. Als radiomaker bij de L.O.V.E. wil ik graag wat kennis overdragen aan de luisteraars en ze kennis laten maken met allerlei soorten en smaken van muziek, daarnaast is het ook leuk om de actualiteit van de dag te presenteren.

3. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Marcel: Na mijn verhuizing naar Volendam ben ik bewust op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Al googelend kwam de L.O.V.E daarbij in het vizier. Na een intakegesprek ben ik al snel aan de gang gegaan. Eerst met klein reportagewerk, daarna ook met studiowerk.
Cor: Ik was net gestopt bij het bestuur van de RKAV en ik hoorde via via dat ze bij de LOVE radiomakers nodig hadden.

4. Wat brengt het je?
Marcel: Eigenlijk meer werk dan mij eigenlijk lief is. Er gaat soms (te) veel vrije tijd in zitten, maar als je productie dan weer klaar is, schept dat veel voldoening. Telkens sta je weer voor een nieuwe uitdaging en dat houd je scherp (en jong, alhoewel de kalender genadeloos is…)
Cor: Het brengt inderdaad een soort van voldoening als je iets afhebt. Ik heb er lol in als ik radio maak. Je kunt je uiten, je bent als je bezig bent niet echt bewust van het publiek wat naar je uitzending luistert daarom is leuk van mensen terug te horen dat ze dat wat je gemaakt hebt leuk vonden.

5. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Marcel: Vrijwilligerswerk in een organisatie waar dit niet door beroepskrachten wordt gedaan vind ik goed, in dit geval de Lokale Omroep Edam-Volendam, die een volledige vrijwilligersorganisatie is. Het inzetten van vrijwilligers ter vervanging van beroepskrachten - dit vaak als ordinaire bezuiniging – zou niet moeten plaats vinden. Overigens wel veel respect voor degene die dat werk doen.
Cor: Nederland kan jammer genoeg niet meer zonder vrijwilligers. Wat zou er gebeuren als de vrijwilligers in Nederland twee dagen zouden gaan staken?

6. Jullie worden voor deze rubriek genomineerd door Robert Lammers met de volgende vraag: “Jullie hebben samen een reportage gemaakt over het portret van Pont in het Edams museum. Marcel filmde en Cor regisseerde. Ik ben benieuwd of jullie een idee hebben voor een programma dat jullie nog eens willen maken.” Marcel en Cor zijn momenteel samen bezig met een reportage waar met name Cor al langere tijd ideeën over had: De Edamse Zeekapiteins ten tijde van de Gouden Eeuw.
Cor: In de periode 1600-1700 zijn er veel belangrijke zeekapiteins geleverd uit Edam aan de marinevloot, onder andere Boudewijn Hendricksz.. kortweg Bouwe Hein was berucht in Spanje en Portugal. Voor mij is het onbegrijpelijk dat hier zo weinig van bekend is. Tijd om daar een reportage over te maken. Bij deze doe ik een OPROEP aan de lezers: wie heeft zich verdiept in Maritiem Edam in de Gouden Eeuw en heeft hier kennis van? Dan horen wij dat graag. (Dat kan gemeld worden aan Joke Karman, zie gegevens onder dit interview.)

7. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Jetty Voermans is betrokken bij Het Schooltje van Dik Trom. Zij is verhuisd van Etersheim naar Amsterdam. De vraag is: heb je al spijt van je verhuizing naar Amsterdam?

Een dubbelinterview bleek erg grappig, ook voor Cor en Marcel zelf. Tijdens het interview werd duidelijk dat ze in het verleden allebei op het punt hebben gestaan om op een onderzeeboot te werken, dat hebben ze allebei uiteindelijk niet gedaan. Het enthousiasme over het werk dat zij nu doen, is erg groot. Ik ben erg benieuwd naar de reportage over de Edamse Zeekapiteins. Mooi om als vrijwilliger zo gepassioneerd bezig te kunnen zijn.

Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83

(Bron: De Stadskrant - 16 december 2019)