Anke Ophoff-van der Plas

In Edam-Volendam wordt hard gewerkt en niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen, wordt in deze rubriek een aantal vaste vragen gesteld aan vrijwilligers.

Uit de schaduw… Anke Ophoff-van der Plas

1. Wie ben je?
Ik ben Anke Ophoff-van der Plas, geboren te Amsterdam, opgegroeid in Brabant en in 1993 voor de liefde naar Edam gekomen. In Brabant heb ik gewerkt bij een grote jachtbouwer, in Edam kreeg ik de kans om bij de HISWA Export Group te komen werken. De HISWA zat toen in het voormalig Weeshuis, aan de kant van de Kaasmarkt. Mijn man en ik hebben bij elkaar opgeteld vijf zonen, een kleinzoon en zes kleindochters.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk en waarom?
Als vrijwilliger doe ik een paar heel verschillende dingen, onder andere bij Huis aan het Water in Katwoude en bij de PianoWandeling in Edam.

Huis aan het Water is een plek waar elke kankerpatiënt en zijn of haar naasten, ongeacht leeftijd, ziektefase, prognose of stadium van het ziekteproces, terecht kan. Sinds 2012 ga ik hier één dagdeel in de week heen, ik ben gastvrouw en ik doe ook het bibliotheekonderhoud. Het gaat er over kanker, maar zo voelt het niet.

RTL4: Polopos
Daarnaast organiseer ik samen met meerdere enthousiaste bestuursleden de PianoWandeling in Edam. Het is wel leuk om even te vermelden dat mijn jongste zoon in mijn voetsporen treedt, hij heeft namelijk samen met zijn vriendin via het RTL4 programma Het Spaanse Dorp Polopos een Kunstroute uitgezet à la de PianoWandeling Edam. Daar hebben zij trouwens het ereburgerschap aan overgehouden.

Naast de PianoWandeling organiseer ik, samen met nog vier enthousiaste dames, de Kunst in de Kamer Kring Edam/Waterland. De Stichting Kunst in de Kamer heeft zich tot doel gesteld jong aanstormend talent een podium te bieden, ter stimulatie van Kunst. Het betreft een landelijke stichting met meer dan 80 kringen in het hele land. Onze kring bestaat uit 45 leden en wij bieden hen vijf concerten per jaar op hoog niveau aan op verschillende locaties /huiskamers. Verder ben ik ook nog technisch voorzitter van een serviceclub. We zetten ons momenteel in voor de Stichting Peter Pan (een vakantieclub voor chronisch zieke kinderen) en Stichting Jarige Job die verjaardagboxen verzorgt voor minder bedeelde kinderen.

3. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Een vriendin die betrokken was bij Huis aan het Water, Agaath van den Hogen, maakte mij opmerkzaam op deze mooie plek waar je hulp zeer welkom is! Het Huis aan het Water heeft op dit moment zo’n 70 vrijwilligers, naast de professionele begeleiders en kan altijd nog extra vrijwilligers gebruiken. In 2004 heeft Maisa van der Kolk de eerste PianoWandeling in Edam opgestart, vanaf 2006 deed ik het secretariaat en PR. Toen Maisa liet blijken dat ze ermee op wilde houden, heb ik haar stokje overgenomen. Dat is nu inmiddels 14 jaar geleden en voor de continuïteit van de PianoWandeling zoeken wij weer nieuw elan in ons bestuur. Wie weet, meldt iemand zich die dit ook een uitdaging vindt?

4. Wat brengt het je?
Het brengt me voldoening en rijkdom. Ik vind het fijn om met iets bezig te zijn, ik wil nog niet ‘achter de geraniums’ zitten. Naast een man en een hond en voldoende mensen om mij heen, vind ik het ook fijn om nog bezig te zijn met allerlei activiteiten voor de gemeenschap en anderen te ontmoeten.

5. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Je kunt als mens zoveel betekenen voor de medemens en voor de gemeenschap. Kijk even wat meer naar de medemens. Het is toch fijn om eens een arm om je heen te krijgen, letterlijk of figuurlijk. Het gevoel dat je er kunt zijn voor een ander, dat geeft mij een goed gevoel. Er zal ooit een moment komen dat ik stop met mijn vrijwilligerswerk. Ik zou het dan ook ontzettend fijn vinden als bijvoorbeeld de PianoWandeling verder gaat met nieuwe enthousiaste mensen, daarom wil ik ook voor een goede vervanger zorgen.

6. Je bent voor deze rubriek genomineerd door Regina Lakeman. Je bent de oma van haar schoondochter Claire Ophoff. Zij heeft je geen vraag meegegeven.

7. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik nomineer Robert Lammers voor deze rubriek. Hij is vrijwilliger bij het Museum Edam en van het Filmhuis Edam. Van hem wil ik graag weten hoe hij toch altijd weer aan die mooie en interessante films komt.

Bovenstaand verhaal maakt duidelijk dat Anke zeer divers vrijwilligerswerk doet en daarin een voorbeeld is voor anderen. Haar zoon heeft van dichtbij meegemaakt hoe de PianoWandeling elk jaar weer tot stand kwam en volgde haar idee in Spanje. Hij en zijn vriendin willen daar een kunstenaarsdorp maken van het dorp Polopos.

Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83

(Bron: De Stadskrant - 4 november 2019)