Regina Lakeman

In Edam-Volendam wordt hard gewerkt en niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen, wordt in deze rubriek een aantal vaste vragen gesteld aan vrijwilligers.

Uit de schaduw… Regina Lakeman

1. Wie ben je?
Ik ben Regina Lakeman, geboren in Hobrede, opgegroeid in Oosthuizen. Na mijn huwelijk zijn mijn man en ik in Hobrede gaan wonen waar wij twee kinderen kregen. Inmiddels is er één de deur uit.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk en waarom?
Ik doe vrijwilligerswerk in Dorpshuis De Zwaan hier in Hobrede. Daar is heel veel te doen: biljarten, klaverjassen voor de Hobreeërs, rommelmarkt, buurtborrels, bandjes-avond (Hobrede heeft een eigen band van een man / vrouw of 10!), de Dorpsraad komt er samen, zij organiseren onder andere de burendag. Het dorpshuis is de thuisbasis van twee toneelverenigingen, die uit Hobrede, maar ook de toneelvereniging uit Kwadijk. Jaarlijks vieren we Koningsdag met elkaar, ook is er jaarlijks de Floralia. De verjaardag van het dorpshuis vieren we elk jaar met een maaltijd voor de inwoners en elke vijf jaar is er een feest. Het dorpshuis bestaat dit jaar al 28 jaar. Er zijn knutselavonden en er worden voetbalwedstrijden gekeken op groot scherm. En dat alles wordt gerund door vrijwilligers.
Om deze activiteiten te kunnen laten draaien, moet er van alles gedaan worden in het buurthuis: er moet bardienst zijn, de ruimte moet schoon, ramen moeten gelapt, boodschappen moeten gedaan. Hiervoor zijn allerlei groepen en commissies actief, onder andere een schoonmaakploeg, tuinploeg en de feestcommissie. Er zijn 59 vrijwilligers actief in het Dorpshuis. Ik ben bestuurslid van het Dorpshuis, ik maak de barlijst en ik draai ook een aantal bardiensten. Vaak vul ik ook de gaten in de bardienst op. Ik zorg dat er bij feestjes een bloemetje op tafel staat. Ik laveer wat tussen de bedrijven door. Ik hoef niet zo nodig ‘in the picture’.

3. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Toen wij in Hobrede gingen wonen en kinderen kregen, vierden wij met de kinderen Koninginnedag in het Dorpshuis, georganiseerd door het Oranjecomité. Ik ben in het Oranjecomité gegaan. Het Dorpshuisbestuur is samengesteld  met één afgevaardigde vanuit verschillende verenigingen (Oranjecomité, Floralia, biljartvereniging en de klaverjasclub). Zo ben ik erin gerold. Dat is ergens rond 1995 geweest.

4. Wat brengt het je?
Het brengt me een hoop gezelligheid en een hoop voldoening. Ik ben blij dat ik het mag doen en dat ik het kan doen. Ik vind het mooi om te zien hoe lang sommige mensen het volhouden. Het brengt ook sociale contacten, je blijft op de hoogte van wat er gebeurt en hoe het gaat met dorpsgenoten.

5. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Dorpshuis De Zwaan is de kern van Hobrede, dat moet gewoon blijven, absoluut! Het dorpshuis verbindt de mensen uit het dorp met elkaar. Het houdt tradities in ere, bijvoorbeeld het steengooien bij de Floralia en het ‘kat’ knuppelen.

6. Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Theo Buijten. Hij kent je niet persoonlijk, maar hij is getipt door iemand om jou te nomineren voor deze rubriek en hij vraagt je het volgende: Promoot jij vrijwilligerswerk, en hoe doe je dat dan?
Tja, promoten…. Ik vraag de mensen die in het dorpshuis komen wel of ze vrijwilligerswerk willen doen, maar ja, dat hoef je ook maar één keer te doen. Ik heb ook wel eens een brief geschreven om mensen duidelijk te maken dat we nieuwe vrijwilligers kunnen gebruiken. Zelf enthousiast blijven en duidelijk maken dat het leuk werk is, dat blijf ik wel uitdragen. Goed voorbeeld doet goed volgen, toch? Mijn kinderen doen ook wel eens bardienst. Promoten is ook; duidelijk maken dat we blij zijn met de vrijwilligers die van alles doen, daarom bedanken wij als Dorpshuis de vrijwilligers jaarlijks met een leuk samengesteld kerstpakketje.

7. Wie nomineer je voor deze rubriek?
Ik nomineer de oma van mijn schoondochter: Anke Ophoff-van der Plas. Zij is een enthousiast vrijwilligster bij Huis aan het Water en bij de Pianowandeling.

Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83

(Bron: De Stadskrant - 21 oktober 2019)