Theo Buijten

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen, wordt in deze rubriek een aantal vaste vragen gesteld aan vrijwilligers.

Uit de schaduw… Theo Buijten

1. Wie ben je?
Ik ben Theo Buijten, geboren en getogen in het boerenbuurtje aan de rand van Edam. Daar ben ik opgegroeid op een boerderij.  Jaren met Hilda (overleden) en drie kinderen in de binnenstad en later in nieuwbouw van Edam gewoond en nu woon ik daar met Martha. Ik ben er nooit weggegaan, het is een prachtige stad.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk en waarom?
Als gids, coach, klokkenluider en taxidienst doe ik vrijwilligerswerk voor de Grote Kerk in Edam (de plek waar dit interview plaatsvindt), als trainer en jurylid ben ik verbonden aan AV Edam. Ik ben inzetbaar als kaasdrager. De ‘Oud Edam’ info breng ik rond in onze woonwijk. Daarnaast ben ik penningmeester van de Stichting ‘Alle Beetjes Helpen’, een stichting die kinderen en studenten ondersteunt in Indonesië. En tussen de bedrijven door ben ik mantelzorger.
Vrijwilligerswerk doe je niet alleen. Samen sta je sterk. Vele evenementen samen met andere mensen georganiseerd o.a. IJsselmeeromloop en 650 Jaar Stadsrechten.

3. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Als kind had ik een vriendje, dat was de zoon van de koster, samen donderjagen in de Grote Kerk. Toen kwam ik hier al en nu doe ik er vrijwilligerswerk. Het eerste vrijwilligerswerk dat ik deed was in 1970, toen werd ik wedstrijdsecretaris bij AV Edam. Daar had men mij voor gevraagd. Ook een aantal jaren als voorzitter actief. De rest volgde bijna als vanzelf.

4. Wat brengt het je?
Het brengt me ontzettend veel mooie contacten. Veel plaatselijke contacten, maar ook contact met mensen van over de hele wereld. Laatst was een Zuid-Amerikaanse mevrouw na een rondleiding in de Grote Kerk zo oprecht dankbaar. Dat geeft een voldaan gevoel.

5. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Je krijgt zoveel terug door het doen van vrijwilligerswerk. De lol en smeuïgheid en de contacten die je krijgt uit vrijwilligerswerk. Het zou toch mooi zijn als meer mensen dat ervaren? We hebben laatst een vrijwilligersavond gehad met zo’n 90 ‘man’. 85 procent daarvan was ‘grijs’. Dat is jammer, opvolgers zijn hard nodig!

6. Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Ciska van Dijk met de volgende vraag: Theo, denk jij er met al jouw vrijwilligerswerk wel eens aan wanneer je misschien gaat stoppen of ga jij net zoals ik lekker door en we zien wel?”
Haha, ik ga gewoon door natuurlijk want ik vind het gewoon zo leuk! Vooral het ontmoeten van mensen uit alle hoeken van de wereld. Bijvoorbeeld ook geëmigreerde mensen die Nederland weer eens bezoeken. Dat is toch veel te leuk, dan stop je toch niet!

7. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik sprak iemand die mij tipte om Regina Lakeman uit Hobrede te nomineren. Zij doet al jaren zoveel voor Hobrede. Ik ken haar persoonlijk niet, maar ik wil haar graag het volgende vragen: Promoot jij vrijwilligerswerk, en hoe doe je dat dan?

Mooi om te zien dat Theo doet waar hij blij van wordt en waar hij goed in is. Zonder de leeftijd van Theo te noemen, mag ik wel schrijven dat hij al vanaf zijn 26e vrijwilligerswerk doet! Waar vind je de vrijwilligers van 26 nu nog? Wie het weet mag het zeggen.

Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.

(Bron: De Stadskrant - 7 oktober 2019)