Carolina van Gerven-Veth

In gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen, wordt in deze rubriek zes vaste vragen gesteld aan vrijwilligers.

Uit de schaduw… Carolina van Gerven-Veth

1. Wie ben je?
Ik ben echtgenote van de liefste man die een mens kan wensen en daarnaast ben ik al 21 jaar moeder van een fantastische dochter (Anna) en 19 jaar van een geweldige zoon (Gijs). Verder ben ik docent bij de HvA en onlangs de Master Professioneel Meesterschap afgerond.

2. Waar doe je vrijwilligerswerk en waarom?
Ik ben vrijwilligster bij het Edams museum. Ik ben elke zaterdag van 10:00 uur tot 13:30 uur gastvrouw op de locatie van het oude Coopmanhuys. Verder maak ik deel uit van het educatieteam van het Edams Museum. Naast het Edams Museum ben ik, als vrijwilliger, betrokken bij de H. Nicolaas Parochie, als lid van de werkgroep familievieringen. Mijn hoofdtaak is zich zorgdragen voor de ontwikkeling- en de reproductie van de kerkboekjes voor de familievieringen.

3. Hoe ben je bij het Edams museum terecht gekomen?
Ik ben zeven jaar geleden bij het museum terecht gekomen door mijn zus, zij was vroeger ook gastvrouw in het Coopmanshuys. Ik zag wel een uitdaging in het vrijwilligerswerk bij het Edams Museum. Bij de werkgroep familievieringen ben ik terecht gekomen door de kinderen. Door de voorbereidingen van de 1e H. Communie en later het Vormsel, ik ben daarna blijven “plakken”.

4. Wat brengt het je?
Mijn betrokkenheid bij de kerk komt vanuit een gevoel van vertrouwen, de groep vrijwilligers voelen vertrouwd. Allen zijn gepassioneerd bezig het geloof actueel en relevant te houden voor jongeren. Dat geldt ook voor het museum en zeker voor het educatieteam. Een dagdeel zitten in het museum brengt mij rust. Na, meestal, een heel drukke week met lessen, voorbereidingen, nazorg en uiteraard het huishouden, is een dagdeel met slechts één ding aan je hoofd, heel rustgevend. Het geeft tevens de gelegenheid een beetje bij te kletsen met (bekende) bezoekers.

5. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Ik vind het belangrijk bewust te zijn en te blijven van de wereld om ons heen. Er is meer dan alleen onze eigen beslommeringen. Gelukkig voelt mijn gezin dat ook zo en doen zij hun ook deel. Er is zo veel werk dat gedaan moet worden. Iets minder dan de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder heeft zich vorig jaar ten minste één keer ingezet als vrijwilliger. Maar dat is zeker niet genoeg. Het gaat om continuïteit, vrijwilliger betekent niet vrijblijvend. Betaald of onbetaald, men moet op elkaar kunnen rekenen, vele handen maken immers licht werk. Ik vind dat iedereen zijn steentje moet bijdragen aan de maatschappij, in de vorm van vrijwilligerswerk. Uiteraard heb ik daarbij wel gekeken wat ik leuk vind om te doen. “Het is maar waar je tijd voor wilt maken.”

6. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik nomineer Piet Klok vanwege zijn enorme inzet in het vrijwilligers circuit. Vrijwilliger in de Singel, voorzitter EHBO Edam (maar loopt zelf ook veel; o.a de Kaasmarkt en menig ander festijn), verkeersregelaar Waterdag en steward bij FC Volendam. Piet is een grappige, lieve en actieve man. Mijn vraag aan Piet is: “Ik heb begrepen dat jij goed met jongeren kunt omgaan. Besef je dat en heb je enig idee hoe het komt dat je dat zo goed kunt?”

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83

(Bron: De Stadskrant - 19 augustus 2019)